Workshop: Lag gylden silke med pirat-kunstner Joe Davis

12 aug 2016 -
11:00 til 15:00

Bli med Joe Davis og forsker Paul Reginato og lag gylden silke! Som en del av verket Bombyx chrysopoeia tilbyr Davis en intensiv workshop i å biometallisere transgenetisk silke. Over fire timer på fredag 12. august har du mulighet til å ta del i å skape en dyrebar, gull-biomineralisert silketråd som du får ta med deg hjem!

Silken kommer fra genetisk modifiserte silkeormer (Bombyx chrysopoeia) som kan produsere silke som inneholder silikatein, et biomineraliserende protein hentet fra svampen Tethya aurantia. Svampen bruker silikatein når den former endoskjelettet sitt av silikater (glass) fra kiselsyre, den vanligste formen for oppløselig silikat i sjøvann. I silkeormene er genet for silikatein kombinert med et gen for fibroin, som er hovedproteinet i silke. For dette prosjektet har vi ikke noe silikat til silikateinet, men utsetter det heller for en gull-løsning, som det “aksepterer” som en erstatning for silikater. I løpet av workshopen blir det transgenetiske silkematerialet først løst opp, deretter ”avkokt”, en prosess som tradisjonelt brukes for å fjerne serisin (silkelim), et voksaktig dekke som forekommer naturlig på all silke. Deretter behandles fibrene med et chelateringsmiddel for å fjerne rester av metall som kan ha samlet seg gjennom proteinfusjoner når silkeormene spinner kukongene sine. Til slutt blir den transgenetiske silken utsatt for løsninger av tungmetaller. Resultatet blir at silkefibrene inkorporerer gull i sin struktur (de kan også ta opp i seg andre utvalgte metaller).

Denne workshopen er en sjelden mulighet til å lære hvordan en ny høyteknologisk prosess utføres, i selskap med den berømte kunstner-forsker-piraten Joe Davis!

Du melder deg på workshopen ved å sende en mail til hege@iolab.no. Pris: 250 kr for workshopen, det inkluderer den gyldne silken og utstillingskatalogen. Begrenset antall deltagere!

Samarbeidspartnere