Gints Gabrans

“FOOOD”

Gints Gabrāns presenterer to verk fra sitt prosjekt "FOOOD", som utforsker cellulolytiske bakterier som ville gjøre det mulig for mennesker å fordøye cellulose. Verkene presenterer respektivt en kreativ løsning for å brødfø verdens voksende befolkning, og den mulige bruken av enzymet i krigføring og innen gastronomi. 

Del 1 - “FOOOD”.

Innen 2050 vil verdens befolkning, ifølge FNs beregninger, nå 9 milliarder mennesker, og vi vil trenge 70 prosent mer mat enn i dag. Med FOOOD foreslår Gints Gabrāns en annen løsning enn økt matproduksjon: Hva om vi kunne spise treverk?
Cellulose er et slitesterkt materiale som utgjør celleveggene i alle planter. Mennesker kan ikke fordøye det, så næring fra plante-mat kan bare delvis opptas i våre systemer. I prosjektet foreslår kunstneren å genetisk modifisere tarmbakterier (metabolske bifidobakterier) slik at de produserer et enzym som kan bryte ned cellulose.

Disse cellulolytiske enzymene ville la oss mennesker ta til oss mer næring fra planteverdenen – fra poteter, gulrøtter, kål, og annen mat som inneholder mye av den cellulosen vi i dag ikke kan fordøye. De ville også muliggjøre helt nye typer matressurser, for eksempel tre og papir.

 

Del 2 - “Metabolic Dominance”                                      

I 2004 annonserte det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency en konkurranse om å gi soldater mulighet til å utføre militæroperasjoner uten å måtte ha med matreserver. Gabrāns og hans samarbeidspartnere svarte med prosjektet “Metabolic Dominance”, basert på ideene i FOOOD. Cellulose-oppløsende enzymer ville gi soldater mulighet til å hente ut næring fra alle tilgjengelige planter og trær, eller, i tilfeller av urban krigføring, fra papir. For eksempel, om det viser seg mulig å få til en full cellulose-oppløsningsprosess, kunne man hente ut 11% flere kilokalorier fra 100 g papir enn fra 100 g brød (respektivt 400 og 355 kcal).

I samarbeid med mikrobiologen Jānis Liepiņš og firmaet GenScript har Gabrāns skapt de første slike bakteriene. Bifidobakterier fra det menneskelige tarmsystemet ble genetisk modifisert i laboratoriet, og de modifiserte bakteriene kan produsere cellulose-oppløsende enzymer.


Gints Gabrāns, f. 1970, er en latvisk kunstner som bruker nye medier i arbeidet sitt. Han har stilt ut over store deler av Europa og også i Sør-Amerika, og var i 2007 representanten for den latviske paviljongen ved den 52. Venezia-biennalen.

 

Samarbeidspartnere