George Gessert

Kunst/Liv

Når vi velger prydplanter for vinduskarmen eller hagen, gjør vi estetiske valg. Disse kan ha evolusjonære konsekvenser: planter med estetiske egenskaper som foretrekkes blir gjerne mer vanlige. Planter som er uønskede blir sjeldne eller forsvinner.

Kunst/Liv viser frem én type plante, praktspraglen. Den er en vanlig prydplante som dyrkes for sine fargerike, mønstrede blader. Praktspragler er tropiske planter som først ble dyrket frem i Indonesia. Derfra ble de fraktet til Europa på 1800-tallet. Deretter ble de avlet til å utvikle sterkere farger, mønstre, og bladformer. I dag finnes utallige varianter, og nye dukker stadig opp. Kunst/Liv presenterer et utvalg av disse plantene, og gir folk mulighet for å si hva de liker og misliker. 


George Gessert ble født i 1944 i Milwaukee, U.S.A. He studerte på Berkeley, Madison, og The Art Students League. Tidlig i karrieren var han maler og grafiker. På slutten av 1970-tallet fattet han interesse for selvgenererende kunst, og siden 1985 har han arbeidet i feltet mellom kunst og genetikk, med særlig fokus på planter. Han har hatt utstillinger en rekke steder I USA, Canada, Europa og Australia.

Siden 1997 har han vært redaktør for kunst og biologi i tidsskriftet Leonardo. Gesserts tekster har blitt trykket en rekke steder. Han er mottaker av en Pushcart Prize, og har også blitt inkludert i Best American Essays. Boken Green Light ble publisert av MIT Press i 2010. For tiden jobber han med en novellesamling i sjangeren skjønnlitteratur/science fiction, om sykdom.

Samarbeidspartnere