Eva Bakkeslett

Rømmekolle Revival – Cultural emigration and bacterial fermentation

Inspirert av bakteriekulturer og gjæringsprosesser har kunstneren Eva Bakkeslett forsket på og gjenopplivet den tradisjonelle, men raskt forsvinnende, rømmekolla som er dypt forankret i skandinavisk kultur. Rømmekolle er laget av melk som er fermentert med en bakteriekultur som opprinnelig stammer fra tettegressplanten. Denne kulturen har gått i arv gjennom generasjoner og har blitt delt sjenerøst blant folk frem til på 1960-tallet. Nå har den forsvunnet som en del av folkekulturen.

Rømmekolle Revival er den glemte historien om en bakteriekultur som var så vanlig og viktig i Skandinavia at folk hevder de ikke ville ha overlevd uten den. Det er historien om et nært og gjensidig forhold mellom bakterier og mennesker, om folks tilknytning til nærmiljøet, om å dele en viktig kulturarv med naboer og lokalsamfunnet og om omsorg og pleie av jorden og familiekua som ga den verdifulle melka som var nødvendig for å holde rømmekollekulturen i hevd.

Det er også historien om en kultur som nesten ble borte i moderne tid gjennom forsømmelse, moderne livsstil og kommersiell og effektivisert produksjon.  På samme måte som vi i stor grad har erstattet mangfold, språk og erfaringskunnskap med homogene og kommersialiserte kulturer. Det er fortellingen om en motstandsdyktig kultur som overlevde fordi den emigrerte til Amerika i lomma på en rømmekolleaktivist, hvor den levde og trivdes i eksil i over hundre år før den til slutt fant veien tilbake til Skandinavia.

Hør historien, smak på kulturen og bidra til å spre den utdøende rømmekolla ved å lære hvordan du også kan bli en kulturaktivist sammen med kunstner og kultivator Eva Bakkeslett.

Rømmekolle Revival ble første gang vist under kultur festivalen Barents Spektakel i Kirkenes 2015. Prosjektet ble opprinnelig finansiert og samprodusert med Pikene på Broen.


PROGRAM:

Utstilling på Sølvberget galleri 11. august – 2. oktober

16.-18. september: Kunstneren vil være til stede i galleriet for å snakke med publikum om prosjektet og dele kulturer.

16. september kl.18-20
Rømmekolle revival – en kulturell åpenbaring
I dette performative foredraget vil kunstneren Eva Bakkeslett gi et poetisk, informativ og underholdende innblikk i forskningen sin på rømmekollekultur. Det blir historier om gråtende kyr og vidunderlige bakterielle samarbeid! (Norsk og engelsk)

17. september kl.14-17
Gut Feeling – Fermenting collaborative cultures:
Hvordan kan vi forestille oss en levende og bærekraftig kultur inspirert av mikroorganismer?
I denne workshopen vil du få innsikt i hvordan fermentering kan være en metode for skape bærekraftige kulturer i teori og praksis. Inspirert av bakterier kan vi omdefinere vår rolle som mennesker for å håndtere de mange utfordringene vi nå står overfor i verden.
Vi vil utforske bakteriers kreative kapasitet og estetiske språk og bli kulturelle aktivister ved å lære oss å ta vare på, fermentere og dele bakteriekulturer. Vi kartlegger vår sosiale gjæringsprosess og lager retningslinjer for fremtidig fremtog inspirert av mikroorganismer.

En praktisk, estetisk og filosofisk workshop!

18. september kl.11 og kl.13
Hvordan blir jeg en kulturaktivist?
45 min. lynkurs i fermentering av bakteriekulturer. En uformell og praktisk innføring i interkulturell praksis. Du vil bli arvtager til din helt egen rømmekollekultur!
 


Eva Bakkeslett er kunstner, filmskaper og kurator. Gjennom en kombinasjon av film, sosial skulptur, interaktive installasjoner og engasjerende foredrag forteller hun historier der tidløshet, økologi, samhandling og sanselige perspektiver er viktige bestanddeler. Ved å avdekke og gjenerobre avleggs erfaringskunnskap eller glemte betydninger av begreper og kulturer bringer hennes arbeid oppmerksomhet og bevissthet om sammenhengene mellom mennesket, naturen og kulturen som en levende organisme. Eva Bakkeslett har en MA i Arts & Ecology fra Dartington College of Arts i England. Hun har vist sine arbeider, prosjekter og filmer i inn- og utland. Eva bor nå på Engeløya i Nordland.

www.evabakkeslett.com

Samarbeidspartnere