Tema : BÆREKRAFTIG MATPRODUKSJON

5 okt 2012 til 7 okt 2012

Næringsmiddelindustrien er en tung byrde for miljøet. Produksjon av mat krever for eksempel store mengder av naturressurser og forårsaker mange miljøproblemer, som forurensning og degradering av jordbruk. At vår nåværende næringsmiddelindustrien ikke er bærekraftig er et anerkjent faktum, men hva er gjennomførbare alternativer? Hvilke nåværende (teknologiske) utviklinger bør bli videre utforsket for mulige løsninger? Er laboratoriedyrket kjøtt paradigmet for eksempel et seriøst alternativ til dagens landbruksfremstilte kjøtt? Eller kan informasjonsteknologi gjennom telefon applikasjoner kanskje bistå i styringen av forbrukeratferd mot et mer bærekraftig forbruk?

Her følger en oversikt for helgens program viet til tema:

Fredag 5 oktober
kl.14:00 - 16:00 | Urban foraging workshop ved i / o / lab | SKUR2 | 50 kroner |
smartphone / Ipad nødvendig | registrering av e-post: contact@article.no | på norsk)

Urban foraging workshop dreier seg om bruk av lokasjons medier for å finne og dele informasjon om urbane matvarer. Mange innbyggere i Stavanger vet om ett eller to steder i og rundt Stavanger hvor spiselige vekster, urter eller frukt kan bli funnet i det offentlige rom. Hvis denne informasjonen ble delt mellom dem, kunne man trolig samle nok ingredienser i det offentlige rom i Stavanger-regionen til å lage et helt måltid. For å validere denne hypotesen, inviterer denne workshopen personer med kunnskap om hvor vi kan finne spiselige vekster, urter og frukt i Stavanger-regionen til å delta og dele sine kunnskaper med en telefon applikasjon kalt Foragersfriend og delta i en kollektivt matlokaliserings oppdrag.

Forberedelse: Foragersfriend er tilgjengelig for iPhone og kan lastes ned via iTunes App Store: http://itunes.apple.com/gb/app/foragersfriend/id392550103?mt=8

ARTICLE12 Offisiell åpning
(kl.19:00 - 19:30 | SKUR2 | gratis inngang)
Kuratorene Michel van Dartel og Hege Tapio presenterer årets program.
Stavanger kunstneren Tove Kommedal beriker publikum med kunstprosjektet "Definisjonsmakt nr 4."
Kunstprosjektet er produsert for anledningen og vil gi publikum en apertiff til Article sitt første Talkaoke arrangement
Definisjonsmakt nr 4. er et arbeid som tar sikte på å utvide og problematisere begrepet Norges matfat. Hva er det som gir en råvare status? Når blir det makabre estetisk, det upopulære trendy, det usmakelige smakfullt? Hvem er premissleverandør for hva som er hipt, sunt, usunt eller motbydelig? Hvem har definisjonsmakt?
Velkommen til bords!

Talkaoke med Anne Viken, Margit Vea, og Cathrine Kramer
( kl.19:30 - 21:00 | SKUR2 | 50 kroner | på norsk)
Fredag 5.oktober åpner vi dørene til det første TALKAOKE arrangementet med fokus på mat, kultur og bærekraft. I samarbeid med kunstnergruppen “The People Speak” har vi sydd sammen et program som vi håper skal få opp temperaturen og diskursen om hva folk tenker om mat.
Et mulig perspektiv vi vil oppfordre til å se nærmere på :
Hvilket forhold har vi til maten vi spiser?
Hvordan kan man tenke bærekraft og matkultur? - Hva er bærekraftig mat?
Hva kunne vi absolutt ikke tenke oss å spise?
Hva vil fremtidens mat kunne bli?
Dette skal ikke være ekspertpanel men et åpent diskusjonsforum hvor publikum kan engasjere seg og delta. Vi ønsker å pirke litt borti folks vante tankegang, stille upopulære spørsmål og fremme nye inspirerende tanker.
Vi har engasjert tre personer som vil være kveldens Talkaoke verter og initiere publikum til å delta i diskusjoner gjennom å spørre spørsmål som engasjerer publikum.

Vi vil avsløre at følgende personer vil være tilstede som våre talkaoke verter:
Anne Viken / http://anneviken.blogspot.no/
Margit Vea / http://margitvea.blogspot.no/
Cathrine Kramer / http://callmecat.com/

______________________________________________________________

Lørdag 6 oktober
SymbioticA med spesielle gjester ; Liv Torunn Mydland, Roger Strand, Zack Denfeld og Cathrine Kramer
(kl.21:00 - 23:15 | SKUR 2 | Billetter: 100 NOK | på engelsk)

Etter den nylige suksessen til Symbiotica med arrangementet ArtMeatFlesh på DEAF2012 i Rotterdam – vil vi presentere den norske utgaven: En kveld som vil bli saftig på kjøtt, med in vitro kjøtt dyrkere, filosofer og kunstnere. I form av et eksperimentelt kokkekonkurranse show inviterer vi til en kveld hvor framtidens mat vil bli diskutert og fremstilt. Her vil animalsk protein møte metabolisk kokkekunst i en kamp om herredømmet over de hemmelige ingrediensene i (semi) levende kjøtt uten kropp. En kveld spekket med oversettelser av proteiner, atferdsendringer versus tekniske løsninger, og amnesi ... I denne utgaven av ArtMeatFlesh, vil Oron Catts - leder for Symbiotica og den første personen til å co-vokse og co-spise in vitro kjøtt - være vertskap til noen av de mer eksentriske figurene i spis-labdyrket-kjøtt debatten og kanskje tilby noen kjøtt-lignende matbiter til publikum ....

____________________________________________________________________

Søndag 7 oktober
Artist Talk : Zack Denfeld/Center for Genomic Gastronomy
(kl.14.00 - 16.00 | SKUR 2 | Billetter: 50 NOK | på Engelsk)

Antropocentrisk måltid: transgenetisk fisk, mutagen frukt og poteter fra verdensrommet.

De siste to årene har ”The Center for Genomic Gastronomi” ervervet seg kunnskap om matlaging og spising av uventede ingredienser som : transgenetisk sebrafisk, mutagen grapefrukt, søtet luftforurensning og søtpoteter fra verdensrommet. Hver av disse ingrediensene er resultatet av menneskelige inngrep i levende systemer som organismer, økosystem og selve biosfæren.
I dette foredraget vil Zack Denfeld, senterets oppsøkende koordinator, lage forbindelser mellom uventede ingredienser, menneskelige mat systemer og planetarisk endring.
Del 1 av presentasjonen vil innføre publikum til 2-års arbeid med oppskrifter til noe av den bisarre bioteknologi og gener som utgjør det menneskelige mat systemet på planeten jorden, inkludert: Selvlysende Sushi, Mutagen Damp og ferske Space Nudler.
I del 2 av presentasjonen kan publikum være med å bestemme hvilke slags ingredienser de ville nektet å spise, og hva slags ingredienser og mat de ønsker seg for fremtiden. Vi vil diskutere utopiske retter, elastisk bioteknologi og konsumenter som bestemmer utvalget.
I del 3 vil Zack gi tilgang til ressurser og foreslå mulige prosjekter for mat hackere, som gruvedrift IAEA database av stråle dyrking, spise ting som ikke er ment å bli spist og forsvare det biologiske mangfoldet i landbruket.
Ved å innføre mindre kjente fortellinger fra mathistorien og teknologi, gis tilgang til ressurser som kunstneren håper å få flere matnysgjerrige til å utforske, stille spørsmål og omstrukturere matsystemet på nivå med organismer og ingredienser.

For mer informasjon kontakt hege@iolab.no / Alle billetter fåes kjøpt ved døren 60 min. før åpning.

Samarbeidspartnere