FILMVISNING: The Yes Men / The Yes Men Fix The World

19 sep 2010 -
13:30 til 15:00

Sted KINOKINO-Senter for kunst og film
Adresse Olav Kyrresgt. 5, Sandnes
Tidspunkt 19 september 2010 13:30-15:00

Filmvisning av The Yes Mens dokumentarfilm The Yes Men Fix the World.

The Yes Men Fix the World
Dokumentarfilm
Regissert av Yes Men (Andy Bichlbaum og Mike Bonanno) og Kurt Engfehr

Yes Men Fix the World er en sann historie som følger et par eksentriske politiske aktivister som infiltrerer forretningsverden og utfører vanvittige pek for å kaste lys over hvordan forretningsverdens grådighet ødelegger planeten. Langs veien oppdager duoen synderne bak grådighetskulturen, og i en utrolig positiv finale finner de en måte alle kan overvinne denne kulturen og redde sivilisasjonen fra de verste utskeielsene på.

Sammendrag
Andy Bichlbaum og Mike Bonanno er to fyrer som ikke tar nei for et svar. De har en uvanlig hobby: De utgir seg for å være toppledere i konsern de hater. Utstyrt kun med brukte dresser, lyver de seg inn på bedriftskonferanser og parodierer topplederne på stadig mer ekstreme måter ved å gjøre alt de kan for å vise publikum hvor farlig det er å la grådighet styre verden.

Etter flere år med dette, utfører Yes Men et vågestykke som åpner øynene deres for nøyaktig hvor stor fare vi alle står overfor. Andy, som utgir seg for å være talsmann for Dow Chemical, kommer seg på det største TV-nyhetsprogrammet i verden og annonserer at etter 20 års fornektelse skal Dow endelig rydde opp stedet for katastrofen i Bhopal, historiens største industriulykke. Resultat: Mens folk feirer verden over, taper Dows aksjeverdi to milliarder dollar. Folk ville at Dow skulle gjøre det rette, men markedet bestemte at det ikke kunne gjøre det. Realiteten slo Andy og Mike på en smertefull måte: Vi har skapt et markedssystem som gjør det umulig å gjøre det rette, og folk som skal lede, følger faktisk dets patologiske befalinger. Hvis vi fortsatt lar markedet sitte i førersetet, kjøres hele planeten i grøfta.

I konferanse etter konferanse prøver Yes Men å vekke bedriftspublikummet opp slik at de ser disse skremmende fremtidsutsiktene, og tar i prosessen for seg noen av verdens største og verste konserner. Et eksempel: Hos Exxon, demonstrerer Andy og Mike et nytt biodrivstoff som er laget av ofre av klimaendringer. Det er en utrolig lattervekkende scene – en av mange i filmen – når intetanende publikummet innser at de tente lysene de holder er laget av døde mennesker.

På sin ferd utgir Yes Men seg for eksentriske journalister, og graver dypt ned i spørsmålet om hvorfor vi har gitt markedet mer makt enn andre institusjoner til å bestemme hvilken retning vårt samfunn går i. De besøker den forskrudde (og utilsiktet latterlige) underverdenen til det frie markeds ekspertgrupper, hvor de finner en måte de kan nedkjempe logikken som ødelegger planeten vår. Og når de blir vist på BBC for 300 millioner seere eller for 1000 entreprenører i New Orléans sammen med ordfører Ray Nagin, skrelles lagene med løgn av ett for ett og avslører den nakne sannhet – en sannhet som fører med seg håp.

Håp eksploderer på slutten av denne filmen med en kraft som kan føre publikum rett ut av kinosalen til barrikadene. En advarsel til kinoeiere: Pass på at setene er skrudd godt fast.

BIOGRAFI
Yes Men er en gruppe aktivister som bruker parodiering og maskerade til å invadere maktens møterom, hvor de latterliggjør dem som vil drepe planeten. De kan finnes i sitt komfortable hjem på internett:

www.theyesmen.org

Samarbeidspartnere