Åpning: Nele Azevedo - Minimum Monument

15 sep 2010 - 17:00

Sted Torgtrappene, Stavanger
Tidspunkt 15. september 17:00

Minimum Monument
Minimum Monument er et urbant intervensjonsprosjekt på offentlig eiendom. Hundrevis av isskulpturer plasseres på sentrale steder i byer, og ved hjelp fra forbipasserende blir de overlatt til å smelte bort.

Skulpturene er av små menn og kvinner, 20 centimeter høye, og plasseres i trapper. I et forsøk på å forene offentlige og private sfærer, gjenstanden og byen, vises offentlige monumenter som en sammenstilling av ubalanse: Den historiske feiringen langt unna det ordinære mennesket.

Derfor er Minimum Monument et antimonument, da det spiller på og undergraver alle egenskapene til et offentlig historisk monument. Det hyller den politiske styrken til det forgjengelige og det lille, i motsetning til det monumentale og store. Der finnes verken pidestaller eller hierarki – det velger det anonyme mennesket, som kan ha et ansikt like mangfoldig som det midlertidige som fremstiller det.

Hvis ismennene formidler den uunngåelige ensomheten som føles ved å stå overfor storheten og institusjonene som av og til undertrykker oss, formidler de også vårt håp om kraften som ligger i multipliseringen av det minimale. De minner oss videre om menneskeligheten til det "lille" i den daglige feiringen av livet. Isskulpturene forsvinner i byen, i en opplevelse som deles med hverandre. Begivenheten blir værende i publikums minner og bilder.

Biografi
Néle Azevedo bor og arbeider i São Paulo i Brasil. Han har mastergrad i visuell kunst og har jobbet med urbane intervensjoner siden 2001, med prosjektet Minimum Monument, og diskutert offentlige monumenter i samtidige byer som bl.a. Brasilia, Havanna, Tokyo, Paris, Firenze og Berlin. Kunstneren har også utført flere forgjengelige intervensjoner på urbane steder, videoer og stedsspesifikke verker.

www.neleazevedo.com.br

Samarbeidspartnere